Mit: Carnea de pui conține hormoni de creștere. Consumul de carne (de pui) duce la apariția problemelor de sănătate, dezechilibre hormonale, cum ar fi creșterea sânilor la băieți și poate favoriza chiar apariția cancerului

Adevărul CocoRico:

Folosirea substanțelor cu efect hormonal în creșterea păsărilor este strict interzisă prin lege.

Folosirea substanțelor cu efect hormonal în creșterea animalelor de fermă a fost interzisă încă din anul 1982, prin Directiva 81/602 EEC, în conformitate cu normele de siguranță alimentară aplicabile la nivel european.

Se menționează în cadrul acesteia că substanțele de tipul: estradiol 17ß, testosteron, progesteron, zeranol, acetatul de trenbolon sau acetatatul de melengestrol (MGA) sunt strict interzise în creșterea oricăror animale de fermă.

Utilizarea substanțelor cu acțiune hormonală este interzisă în România prin Ordinul 199/2006, încă din 24 august 2006.

Acest Ordin aprobă Norma sanitară veterinară privind interzicerea utilizării în creșterea animalelor de fermă a unor substanțe cu acțiune hormonală sau tireostatică şi a celor betaagoniste, specificând clar că în fermele de creștere pui NU SE FOLOSESC HORMONI DE CREȘTERE, acest lucru fiind de altfel interzis pentru orice tip de animal de fermă.

Conform articolului 8, punctul 3 al normativului legislativ, Carnea sau produsele provenite de la animalele cărora le-au fost administrate substanțe cu acțiune estrogenă, androgenă sau gestagenă ori substanțe betaagoniste nu pot fi comercializate pentru consum uman.

Astfel, de cel puțin 10 ani conform ultimelor norme legislative aplicabile în România și de aproximativ 34 de ani de la primele norme legislative apărute la nivel mondial, în fermele de creștere pui NU SE FOLOSESC HORMONI DE CREȘTERE!

În România, în cadrul programului strategic guvernamental de supraveghere, stabilit prin Ordinul 35/2016, orice producător de carne de pui este verificat de către reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare trimestrial, fiind preluate probe pentru a fi analizate în cadrul laboratoarelor de specialitate, probe ce demonstrează lipsa oricăror urme de medicamente, hormoni sau substanțe dăunătoare organismului uman după consumul acestei cărni.

Suplimentar, AAylex a implementat propriul program prin care monitorizează și verifică anual prin analize specifice lipsa oricăror substanțe de acest tip.

Ce a generat confuzia?

Multe neînțelegeri și confuzii au fost create din cauza faptului că în Statele Unite, în industria creșterii de pui se aplică reguli diferite față de cea a creșterii altor animale, cum ar fi pentru creșterea vitelor de carne.

În timp ce hormonii de creștere sunt interziși în orice fermă din Uniunea Europeană și SUA în cazul creșterii păsărilor, aceștia pot fi folosiți în cazul creșterii vitelor pentru carne, doar în anumite condiții și strict reglementat și verificat de către autoritățile din domeniu, în SUA.

În România, legea se aplică tuturor animalelor de fermă (bovine, porcine, ovine, caprine, solipede domestice, păsări și iepuri) (citat din Norma sanitară veterinară/24 august 2006, Articolul 1, aliniat 2).

Ce sunt hormonii ?

Hormonii sunt substanțe chimice produse de organismele vii care au rolul de a acționa specific pe organele țintă, reglându-le funcționalitatea. Ei intervin în reglarea creșterii și dezvoltării organismului, funcției de reproducere, precum și a metabolismului. Există trei categorii mari de hormoni produși de sistemul endocrin al organismelor vii: proteine, steroizi și aminoacizi modificați.

Odată cu dezvoltarea creșterii intensive a animalelor în scopul obținerii de alimente, fermierii care creșteau vite au descoperit că administrarea unor hormoni la animale duce la creșterea producției de carne și lapte și la o eficientizare a acesteia. În prezent, în SUA și Canada este permisă administrarea de hormoni la vite, în timp ce în Europa este strict interzisă la toate animalele de fermă.

Ca să-și exercite efectul, aceste substanțe cunoscute drept “hormoni de creștere “ ar trebui să fie administrate pe alte căi decât cea orală.

Pentru a înțelege acest lucru, putem lua exemplul insulinei care este implicată în metabolismul glucozei și care se utilizează în cazul diabeticilor. Hormonii de creștere sunt proteine, similare insulinei care se folosește pentru tratarea diabetului. Persoanele care suferă de diabet știu foarte bine că nu există forme de insulină care se pot administra pe cale orală, ci doar injectabil.

Dacă insulina s-ar lua sub formă orală, aceasta ar fi descompusă de organism în cadrul sistemului digestiv, ca orice altă proteină și nu ar mai fi eficientă.

Similar, dacă hormonii de creștere s-ar administra pe cale orală, prin hrana oferită puilor, de exemplu, aceștia s-ar descompune în sistemul digestiv și ar deveni ineficienți.

Astfel, ca și în cazul administrării insulinei la oameni, administrarea hormonilor de creștere, ca să fie eficienți, ar fi trebuit să fie realizată prin injectarea fiecărui pui. Mai mult decât atât, această administrare, pentru a fi eficientă, ar trebui să fie aplicată de mai multe ori pe zi, conform cercetărilor în domeniu dezvoltate de către Czarick și Fairchild, în 2012.

Acest lucru ar fi imposibil, și complet ineficient, deoarece:

  1. Din punct de vedere logistic, majoritatea crescătorilor industriali dețin cel putin 20.000 pui în fiecare hală de creștere, având mai multe astfel de hale în cadrul unei ferme și multiple ferme. Este imposibil să prinzi de mai multe ori pe zi fiecare pui pentru a–l injecta cu orice fel de substanță.
  2.  Din punct de vedere financiar, costurile pentru o astfel de operațiune ar fi probabil cu mult mai mari decât acelea necesare asigurării unei alimentații și a unor condiții proprii, naturale.
  3. Din punct de vedere al eficienței – pentru respectarea normelor de biosecuritate, nu ar fi indicată prezența zilnică și aproape continuă în halele de creștere a niciunei persoane.

Hormonii sunt substanțe natural secretate de către organismele vii, inclusiv de organismul uman, ce sunt eliberate în sânge. Orice organism, uman, al puilor de găină sau altor animale, conține în mod natural hormoni. Astfel, hormonii produși de oameni și animale sunt secretați în mediu în formele lor active în mod constant, natural.

Există un interes deosebit al populației de a măsura nivelul hormonal din mediul înconjurător sau din mâncarea pe care o consumăm.

Prezența de reziduuri hormonale în carne reprezintă una dintre preocupările consumatorilor la nivel european, dar și al Statelor Unite ale Americii, conform mențiunilor lui Sundlof, încă din anul 1994.

Acest interes deosebit există deoarece s-a demonstrat că hormonii steroidieni sintetici folosiți în industria farmaceutică  ar putea avea ca efecte secundare riscul apariției de boli grave, cum ar fi cancerul. De exemplu, un medicament ce conținea estrogen sintetic (diethylstilbestrol) a fost retras în anii 1960 de pe piață, după ce s-a demonstrat că acesta putea crește riscul apariției cancerului vaginal al fiicelor femeilor care au folosit acel medicament (sursa: Gandhi si Snedeker, 2000).

Astfel, cercetările au dus la apariția legislației  în vigoare, care interzice folosirea unor astfel de substanțe în creșterea păsărilor, asigurând astfel consumatorii că vor consuma doar produse sănătoase.

Confuzii adiționale referitoare la rolul hormonilor naturali au apărut datorită faptului că timp de zeci de ani oamenii nu au știut că hormonii pot proveni chiar și de la plante. Se credea că surplusul de hormoni provenea doar de la mâncăruri de origine animală.

Cu toate acestea, s-a demonstrat că multe plante importante în cadrul nutriției umane conțin fitoestrogeni. Conform cercetărilor dezvoltate de Swyers în 2011, fitoestrogeni și estrogeni se regăsesc în plante diverse, cum ar fi fructe, legume, fasole, mazăre sau cereale. Unele dintre acestea conțin substanțe hormonale active ale căror concentrații depășesc nivelul hormonal provenind din produsele de origine animală.

Este extrem de dificil să se măsoare nivelul de hormoni proveniți din anumite surse în cadrul organismului uman, deoarece substanțele obținute din hrana de origine vegetală sau animală zilnic sunt depășite cu mult de substanțele hormonale secretate zilnic de către producția de steroizi naturală, a corpului uman.

În cele ce urmează puteți vizualiza tabelul obținut de către cercetătorul Hartmann et al în 1998, care arată nivelul de hormoni produși zilnic în mod natural de către organismul uman, față de nivelul de hormoni pe care organismul îl primește din surse externe.

tabel-aditivi

Veți vedea astfel că doza de hormoni produsă zilnic de organismul uman este influențată de folosirea pilulelor contraceptive, medicamentelor, dar și de multiple alte alimente pe care le consumăm, de origine vegetală sau produse ce conțin lactate.

De exemplu, varza, cartofii sau înghețata conțin doze mai mari de hormoni decât carnea de pui (datele sunt exprimate în nanograme; 1 nanogram=0.000000001 g, adică echivalentul unui fir de iarbă raportat la un stadion de fotbal- NCBA, 2007).

Copiii produc în mod natural de 20 ori mai mult progesteron și de 1.000 ori mai mult testosteron și estrogen decât cel pe care îl ingerează din mâncare (conform unei medii de consum alimentar zilnic), iar copiii produc cea mai mică cantitate de hormoni în mod natural, dintre toate etapele de vârste umane (conform cercetărilor Hartmann et al, 1998).

O cantitate de hormoni naturali atât de mică, existentă în mod natural în carnea de pui se datorează faptului că puii nu primesc suplimente hormonale de niciun fel.

De aceea, comparativ cu cazurile testate în cadrul industriei cărnii de vită în Statele Unite, pentru pui, nivelul hormonal produs în mod natural de către pui este mult prea mic, nu poate nici măcar să fie testat.

Concluzionăm deci că hormonii de creștere nu se regăsesc în carnea de pui.

Hormonii naturali se produc în mod natural de către organismul puilor, la fel ca și în cazul oricăror animale sau organisme umane, conform cercetărilor de specialitate (ex. Handa et al. (2010). Însă, așa cum menționam anterior, nivelul este atât de mic, încât nici măcar nu se poate măsura în cadrul analizelor de specialitate.

Toate aceste motive, începând cu respectarea legislației, garantează că producătorii de carne de pui nu folosesc hormoni de creștere pentru pui.

Surse:

http://ec.europa.eu/food/safety/chemical_safety/meat_hormones/index_en.htm

http://www.thepoultrysite.com/articles/2812/chickens-do-not-receive-growth-hormones-so-why-all-the-confusion/

iDrept.ro- Ordinul nr.199/23 august 2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind interzicerea utilizării în creșterea animalelor de fermă a unor substanțe cu acțiune hormonală sau tireostatică și acelor betaagoniste