Mit: Puii sunt hrăniți cu făinuri animale.

Adevărul CocoRico:

Deși legea permite utilizarea făinii de pește în hrana păsărilor, puii CocoRico NU sunt hrăniți prin folosirea acestei făini.

Carnea de pui care a avut în compoziția hrănii aceste făinuri își poate modifica gustul natural. Conform cercetărilor studiate și publicate pe http://www.creeaza.com, /familie/alimentatie-nutritie/CARNE-DE-PASARE787.php, se menționează că”dacă hrana păsărilor conține făină de pește (cod) în care substanțele grase reprezintă doar 2% din totalul hranei, se obține un pronunțat gust de „pește” în carnea proaspătă. Dacă însă, cu cca 2 săptămâni înainte de tăiere pentru puii de găină și cu cca 4 săptămâni pentru curcani, din hrană se elimină complet făina de pește, atunci gustul de „pește” este în cea mai mare măsură eliminat.”

Conform articolului Importanța făinii de pește în nutriția animalelor de fermă (Hambarul lu’Eustache), semnat de doamna Dr. Bunescu Irina Iuliana, Medic Primar Veterinar, „Făina de pește este o sursă de proteine deosebit de importantă  pentru păsări, în condițiile în care făinurile provenite de la animalele terestre au fost interzise în hrana păsărilor de curte. Făina de pește are o valoare biologică ridicată pentru  păsările de curte, nu numai ca sursă de proteine, dar și ca sursă de minerale, cum ar fi fosforul și calciul și de oligoelemente, cum ar fi seleniul sau iodul. Adăugarea  făinii  de pește în dieta puilor  de carne are drept rezultat  creșterea  greutății  corporale, ȋmbunătățirea câștigului zilnic în greutate și a consumului de hrană.”

Totuși, conform aceleiași surse,

„Făina de pește este, de asemenea, susceptibilă  la contaminarea chimică cu substanțe nocive (hidrocarburi clorurate: dieldrin, lindan, dioxine), ca urmare a acumulării acestor substanțe antropogene în lanțul trofic marin și, în final, în țesuturile peștilor utilizați pentru fabricarea făinii de pește. Nivelurile acestor contaminanți (PCB, dioxine) în făina de pește depinde de proveniența peștelui. Atunci  când faina de pește este uscată direct la 180°C (față de 140°C), se formează o substanță toxică numită gizzerosine.  Gizzerosine este dăunatoare păsărilor, deoarece provoacă eroziunea pipotei.”

Am ales astfel să folosim doar ingrediente de cea mai bună calitate în hrana puilor, chiar în detrimentul creșterii costurilor, pentru o siguranță alimentară crescută și pentru a avea posibilitatea de a verifica întreaga componență a ingredientelor rețetelor de nutriție.