Asigură-ţi aportul de proteină sănătoasă din carnea de pui
Proteina este un macronutrient, ceea ce înseamnă că este necesară în cantităţi mari în organism. Proteinele sunt implicate în dezvoltarea, menţinerea şi repararea celulelor şi a ţesuturilor. Părul, unghiile, pielea, oasele, cartilagiul, sângele, ADN-ul, hormonii şi neurotransmiţătorii, toate sunt alcătuite din proteine.
Este important să primești cantitatea corespunzătoare de proteine din sursele animale, care conţin proteine complete, și nu proteinele incomplete asigurate de plante. Pentru a înţelege mai bine acest concept, este util să vezi fiecare proteină ca fiind alcătuită dintr-o secvenţă de 20 de aminoacizi diferiţi, elementele constitutive ale acestora.
9 aminoacizi sunt esenţiali, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de ei, însă nu poate să îi producă singur. Ceilalţi 11 aminoacizi sunt neesenţiali, ceea ce înseamnă că sunt necesari pentru sănătate şi creştere, însă pot fi sintetizaţi de către organism. Cei 9 aminoacizi esenţiali pot fi obţinuţi doar din sursele animale care asigură proteine complete, spre deosebire de alimentele vegetale care asigură proteine incomplete întrucât nu conţin toţi aminoacizii esenţiali sau, dacă îi conțin, aceștia sunt prezenţi în cantităţi foarte mici.
Carnea de pasăre conţine toţi aminoacizii esenţiali necesari pentru sinteza proteinelor.
Carnea de pasăre albă are un conţinut proteic ridicat, de 21-22%, în timp ce carnea roșie are un conţinut proteic de 19-20%. Proteina din carnea de pasăre contribuie la starea de saţietate şi la asigurarea unor niveluri glicemice echilibrate, ceea ce previne rezistenţa la insulină şi instalarea bolilor metabolice care pot cauza creştere în greutate şi obezitate.
Mai mult, dopamina, un neurotransmiţător esenţial implicat în circuitul senzaţiei de răsplată, cunoscută şi sub denumirea de „molecula motivaţiei”, este alcătuită din L-tirozină, aceasta fiind prezentă în cantităţi semnificative în carnea de pasăre. L-triptofan, un aminoacid esenţial care se găseşte şi în carnea de pui, este precursorul serotoninei care creşte buna dispoziţie şi este esenţial pentru un somn de calitate.
Un alt neurotransmițător, care este cunoscut sub denumirea de GABA și care calmează creierul și reduce anxietatea, este creat din L-glutamină, un aminoacid neesențial care se găsește în cantități însemnate în carnea de pui.
Pentru a calcula necesarul zilnic de proteine, înmulțește 1,1g pe kilogram de greutate corporală sau cel mult 1,8g dacă urmăreşti să îţi dezvolţi masa musculară.