Există hormoni de creștere în puiul tău? În nici un caz!
Utilizarea substanțelor cu acțiune hormonală la creșterea păsărilor este interzisă prin cadrul legal în vigoare.
Ce sunt hormonii?
Hormonii sunt molecule care sunt secretate de glandele endocrine din organism direct în fluxul sanguin, astfel încât să își poată exercita efectul asupra diferitelor organe și țesuturi. În timp ce tranzitează întregul organism, hormonii acționează numai asupra anumitor celule. Vă puteți gândi la hormoni și la locațiile receptorilor hormonali ca la o încuietoare și un set de chei. Hormonii sunt eliberați din glanda pituitară, glanda pineală, timus, glanda tiroidă, glandele suprarenale, pancreas, testicule și ovare. Hormonii sunt eliberați în diferite cantități pe parcursul zilei, ca atunci când este eliberată insulina după consumarea unei mese bogate în carbohidrați sau atunci când melatonina este eliberată noaptea pentru a stimula somnul. Dezechilibrul hormonal, în cazul în care intervine un exces (hiper-funcție) sau o deficiență (hipo-funcție), poate duce la boală și este adesea rezultatul unei insuficiențe de nutrienți și al hormonilor sintetici.
Hormonii sintetici pot fi găsiți în orice, de la parfumuri și produse de îngrijire personală până la produse alimentare. Odată cu dezvoltarea creșterii intensive a animalelor, fermierii au constatat că administrarea de hormoni la animale a dus la o creștere semnificativă a producției de carne și lapte. În SUA și Canada este încă permisă administrarea hormonilor la bovine, în timp ce în Europa este interzisă la toate animalele de fermă.În ceea ce privește industria cărnii de pasăre, utilizarea hormonilor de creștere pentru creșterea puilor a fost strict interzisă prin lege din 1982 în conformitate cu Directiva 81/602 CEE a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Conform articolului 8, secțiunea 3 din Ordonanța 199/2006, carnea sau produsele de origine animală tratate cu agenți estrogenici, androgeni sau gestageni sau beta-agoniști nu pot fi introduse pe piață pentru consum uman. Utilizarea de substanțe precum estradiol-17, progesteron, testosteron, zeranol, trenbolon și acetat de melengestrol (MGA) este strict interzisă.
Conform programului de supraveghere strategică privind siguranța alimentelor și Ordonanței 35/2016 a guvernului român, producătorii de carne de pasăre trebuie să fie de acord cu derularea unor audituri care să fie efectuate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Probele de produs sunt colectate pentru analize de laborator în scopul de a exclude prezența hormonilor, substanțelor toxice și a medicamentelor. În cadrul Cocorico am implementat în mod continuu propriul nostru program care monitorizează și verifică prezența oricăror astfel de substanțe în gama noastră de produse.
Astfel, garantăm că Grupul AAylex respectă în totalitate legislația în vigoare și nu utilizează hormoni de creștere în creșterea păsărilor și că produsele din carne de pui Cocorico nu conțin hormoni de creștere.