Nicolas Appert, părintele conservării
Citește mai multe pe Wikipedia
Citește mai multe pe Nicolas Appert Award
Citește mai multe pe Home Canning
Share
Conservarea alimentelor din secolul al XVIII-lea
Nicolas Appert a fost un inventator francez din secolul al XVIII-lea al conservării alimentelor prin etanșeizare. Appert a descris invenția sa ca o modalitate „de a conserva tot felul de substanțe alimentare în recipiente.”
Inițial, cofetar și bucătar în Paris din 1784 până în 1795, Appert a început să exploreze cum se pot conserva tot felul de alimente precum supe, legume, sucuri, produse lactate, gemuri și siropuri. A introdus alimentele în borcane de sticlă, le-a sigilat cu plută și ceară de sigiliu și le-a băgat în apă clocotită.
Procesul de conservare funcționează prin plasarea alimentelor în borcane sau conserve (borcane din epoca lui Appert) și încălzirea recipientelor cu conținut la o temperatură care anihilează microorganismele. Pe măsură ce borcanele sau conservele se răcesc, se formează un sigiliu în vid care împiedică microorganismele să pătrundă. Deși Appert nu a înțeles logica din spatele motivului pentru care metoda sa a funcționat la acea vreme, a motivat că, dacă metoda avea succes în cazul vinului, atunci ar trebui să meargă trucul și pentru produsele alimentare. Appert a dedus corect că cei doi factori cruciali pentru conservare erau „privarea absolută de contactul cu aerul din exterior” și „utilizarea căldurii în cazul băii de apă.”
Atunci când Napoleon a oferit o recompensă de 12.000 de franci pentru un mod inovator de a conserva alimentele, Appert a intrat în scenă și a prezentat o selecție de fructe și legume conservate la Exposition des produits de l’industrie française. Nu a fost premiat, dar patru ani mai târziu a beneficiat de o gratificație de 12.000 de franci din partea Biroului Artelor și Manufacturilor din cadrul Ministerului de Interne, cu condiția să-și facă publice descoperirile.
Appert a acceptat oferta și a publicat în același an o carte care descrie procesul său. Tratatul lui Appert a fost intitulat L’Art de conserver les substances animales et végétales (Arta conservării substanțelor animale și vegetale). Aceasta a fost prima carte de bucate de acest fel cu privire la tehnicile de conservare a alimentelor.
La Maison Appert din Massy, Franța a devenit prima fabrică de îmbuteliere a alimentelor din lume, cu mulți ani înainte ca Louis Pasteur să dovedească că o sursă de căldură ucide bacteriile. Ulterior s-a descoperit că studiile timpurii ale Appert cu privire la conservarea alimentelor au implicat încălzirea alimentelor la temperaturi mult mai mari decât pasteurizarea la 70°C (158°F) și probabil a fost afectată o parte din aroma alimentelor conservate.
Începând din anul 1942, în fiecare an, Secția din Chicago a Institutului pentru Tehnologi Alimentari acordă Premiul Nicolas Appert, care recunoaște realizările durabile în tehnologia alimentară.