Laurus nobilis, coronița Greciei antice
Denumire botanică: Laurus nobilis Familie: Lauraceae
Frunza de dafin, cunoscută și sub denumirea de laur, dafin adevărat și dafin dulce, este o materie primă în bucătărie care își face simțită savoarea în multe preparate culinare. Frunzele de dafin provin de la copacul peren Laurus Nobilis, care este comun bazinului mediteranean. Timp de secole, aceste frunze au fost folosite pentru confecționarea coronițelor de laur care simbolizau victoria și succesul și încununau frunțile campionilor olimpici, dar și împăraților romani. Astăzi, frunzele/foile de dafin pot fi folosite în stare proaspătă sau uscate pentru a infuza preparatele cu timp de fierbere îndelungat, precum tocanele, supele, pilafurile de orez, sosurile și cremele cu o savoare și aromă distincte. Cu toate acestea, mulți pasionați de bucătărie preferă să folosească frunza de dafin sub forma sa uscată, deoarece sub formă proaspătă este înțepătoare și poate asocia preparatelor culinare o aromă amară.
Există multe soiuri de frunze/foi de dafin, dintre care cele mai frecvente sunt
Frunza de dafin mediteranean
Provine de la copacul din genul L. nobilis care este cea mai cunoscută varietate. Este de asemenea cunoscută pentru aroma sa lemnoasă, oarecum asemănătore ceaiului.
Frunza de dafin californian
Derivat din genul umbellularia californica. Este mai înțepătoare decât L. nobilis și are o aromă asemănătoare cu cea a eucaliptului, cu nuanțe florale.
Alte varietăți includ frunza de dafin indian, frunza de dafin indonezian și frunza de dafin mexican.
Lată câteva modalități prin care poți folosi frunzele de dafin în bucătărie:
- Amestecă un buchet asortat, pentru a-l adăuga la tocană sau supă.
- Adaugă-l peste carne de pui la cuptor.
- Presară câteva frunze de dafin în preparatul de risotto.
- Adăugă-l la rețeta de legume murate pe care o prepari acasă.
- Pune câteva frunze de dafin uscate în afumătoare.
- Le poți infuza în curry-ul de pui thailandez preferat.
Ori de câte ori folosești frunze/foi de dafin în rețetele tale, să nu omiți să le îndepărtezi înainte de a servi preparatul, deoarece sunt foarte fibroase și necomestibile. Poți să le păstrezi într-un recipient etanș, într-o zonă întunecată și răcoroasă sau să le pui în frigider pentru a-și păstra savoarea și aroma.
Related Articles
Rețete de la femei energice din lumea gurmanzilor