Coriandru, un campion al detoxifierii
Denumire botanică: Coriandrum sativum L.Familie: Apiaceae
Atunci când vine vorba de coriandru, fie îl apreciezi, fie îl detești. Această plantă aromatică încântătoare și delicioasă este ideală pentru orice preparat, de la sarmale și chutney până la tocănițe, curry și garnituri pentru carne. Cu toate acestea, un număr însemnat de oameni, ce prezintă o variație specifică a genelor percep, de fapt, gustul frunzelor de coriandru ca fiind asemănător cu cel al săpunului, deoarece anumite aldehide din plantă sunt, de asemenea, utilizate ca substanțe odorizante în detergenți.
Coriandrul se aseamănă foarte mult cu pătrunjelul, având frunze plate și este comun regiunii mediteraneene. Este, de asemenea, larg cunoscut sub denumirea de cilantro în SUA, care este cuvântul spaniol pentru coriandru. După înflorirea coriandrului, se formează capetele semințelor, care se umplu apoi cu semințe brune minuscule.
Atunci când sunt strivite, semințele de coriandru au un profil aromat de citrice și nuci datorită prezenței terpenelor, linaloolului și pinenului. Semințele sunt de obicei prăjite într-o tigaie uscată pentru a le îmbunătăți savoarea, aroma și iuțeala. Se recomandă amestecarea semințelor proaspete, deoarece coriandrul măcinat își pierde din savoare la păstrare.
Deoarece coriandrul se ofilește destul de repede, chiar și atunci când este cultivat în ghiveci la lumină naturală adecvată, poți congela coriandru tocat în cuburi de gheață. Trebuie doar să dezgheți cuburile înainte de a găti și să-l presari la final.
Coriandrul ajută la eliminarea din organism a metalelor grele, protejează împotriva stresului oxidativ și ajută la scăderea colesterolului rău și a tensiunii arteriale ridicate. Ia niște coriandru pentru următoarea tavă de curry cu pui și profită de sănătate și aromă.
Cum se prepară garam masala
- 2 linguri semințe de coriandru
- 1 lingură semințe de chimen
- 2 lingurițe nucșoară
- 3 bețișoare scorțișoară Cassia
- 1 linguriță cuișoare
- 1 lingură boabe de piper negru
Prăjește ingredientele la foc mediu-mare timp de aproximativ 2 minute sau până când degajă aromă. Apoi le introduci într-un blender de condimente și amesteci până se transformă în pudră.
Păstrează amestecul de condimente într-un recipient închis la culoare, la loc ferit de lumina soarelui.
Coriandrul în pastramă
Știai că semințele de coriandru sunt unul dintre cele mai obișnuite ingrediente utilizate pentru condimentarea pastramei și baițurile cu condimente? Încearcă acest amestec vibrant dacă decizi să prepari pastramă acasă:
- Sare de conservare
- Zahăr
- Piper negru
- Cuișoare
- Coriandru
- Foi de dafin
- Boabe de ienupăr
- Mărar
Articole similare
Citrus limon, energia acidului citric
Partea a doua: De-a lungul lumii, în universul revistelor culinare
Pui prăjit la tigaie cu cartofi și merișoare