Nicolas Appert, părintele conservării

Nicolas Appert, părintele conservării

Citește mai multe pe
Wikipedia

Citește mai multe pe
Nicolas Appert Award

Citește mai multe pe
Home Canning

Share

Chefi, Profiluri

Conservarea alimentelor din secolul al XVIII-lea

Nicolas Appert a fost un inventator francez din secolul al XVIII-lea al conservării alimentelor prin etanșeizare. Appert a descris invenția sa ca o modalitate „de a conserva tot felul de substanțe alimentare în recipiente.”

Inițial, cofetar și bucătar în Paris din 1784 până în 1795, Appert a început să exploreze cum se pot conserva tot felul de alimente precum supe, legume, sucuri, produse lactate, gemuri și siropuri. A introdus alimentele în borcane de sticlă, le-a sigilat cu plută și ceară de sigiliu și le-a băgat în apă clocotită.

Procesul de conservare funcționează prin plasarea alimentelor în borcane sau conserve (borcane din epoca lui Appert) și încălzirea recipientelor cu conținut la o temperatură care anihilează microorganismele. Pe măsură ce borcanele sau conservele se răcesc, se formează un sigiliu în vid care împiedică microorganismele să pătrundă. Deși Appert nu a înțeles logica din spatele motivului pentru care metoda sa a funcționat la acea vreme, a motivat că, dacă metoda avea succes în cazul vinului, atunci ar trebui să meargă trucul și pentru produsele alimentare. Appert a dedus corect că cei doi factori cruciali pentru conservare erau „privarea absolută de contactul cu aerul din exterior” și „utilizarea căldurii în cazul băii de apă.”

Atunci când Napoleon a oferit o recompensă de 12.000 de franci pentru un mod inovator de a conserva alimentele, Appert a intrat în scenă și a prezentat o selecție de fructe și legume conservate la Exposition des produits de l’industrie française. Nu a fost premiat, dar patru ani mai târziu a beneficiat de o gratificație de 12.000 de franci din partea Biroului Artelor și Manufacturilor din cadrul Ministerului de Interne, cu condiția să-și facă publice descoperirile.

Appert a acceptat oferta și a publicat în același an o carte care descrie procesul său. Tratatul lui Appert a fost intitulat L’Art de conserver les substances animales et végétales (Arta conservării substanțelor animale și vegetale). Aceasta a fost prima carte de bucate de acest fel cu privire la tehnicile de conservare a alimentelor.

La Maison Appert din Massy, Franța a devenit prima fabrică de îmbuteliere a alimentelor din lume, cu mulți ani înainte ca Louis Pasteur să dovedească că o sursă de căldură ucide bacteriile. Ulterior s-a descoperit că studiile timpurii ale Appert cu privire la conservarea alimentelor au implicat încălzirea alimentelor la temperaturi mult mai mari decât pasteurizarea la 70°C (158°F) și probabil a fost afectată o parte din aroma alimentelor conservate.

Începând din anul 1942, în fiecare an, Secția din Chicago a Institutului pentru Tehnologi Alimentari acordă Premiul Nicolas Appert, care recunoaște realizările durabile în tehnologia alimentară.

Scroll Up
×
[ivory-search id="2323" title="Default Search Form"]