Șapte moduri de a folosi lămâia la gătit

Șapte moduri de a folosi lămâia la gătit

Citește mai multe pe Zingy lemon confit drumsticks

Share

Cunoștințe culinare, Enciclopedia

Citrus limon, energia acidului citric

Lămâia este un fruct care crește într-o  specie de copac cu frunze verzi, mărunte, din familia plantelor cu flori Rutaceae. Lămâile abundă în substanțe fitochimice, precum polifenoli, terpeni și tanini.

Zeama de lămâie conține ceva mai mult acid citric decât zeama de limetă și aproximativ de două ori acid citric față de sucul de grefe (grapefruit), dar și de cinci ori cantitatea de acid citric care se găsește în portocale.

Cel mai bun mod de a păstra lămâile este să le introducem într-o pungă sigilată și să le punem în frigider. Acestea se păstrează de patru ori mai mult în acest fel, decât dacă le păstrăm la temperatura camerei.

Lămâia întreagă poate fi folosită pentru uz culinar, inclusiv coaja, zeama, pulpa, uleiul și frunzele.

Am redat mai jos 7 moduri distractive de a utiliza mai multă lămâie atunci când gătești.

Marinadă de pui
Zeama de lămâie reprezintă modalitatea perfectă de a-ți prepara puiul și de a neutraliza mirosurile înainte de a găti. Încearcă să prepari o marinadă folosind zeamă de lămâie, boabe de piper zdrobite, sare de mare, cimbru și salvie.

Coaja de lămâie
Adăugați un strop de vitalitate frigăruilor de pui preparate la cuptor (grill) sau la grătar, asezonându-le cu puțină coajă de lămâie proaspătă.

Salsa de citrice
Un topper extraordinar și proaspăt pentru mâncărurile de pui pe care le gătești, preparat din lămâi, limete, mango, jalapeño și cilantro tăiate mărunt.

Supă de pui cu lămâie
Supa de pui  ar putea fi și mai gustoasă, mai ales cu o doză consistentă de zeamă de lămâie. Este delicioasă, dacă o adaugi în supe de pui cu spanac și orez.

Pui cu lămâie la cuptor
Unul dintre cele mai simple moduri de a folosi lămâia este să o feliezi și să o asociezi cu preparatul preferat de pui, cu puțin ulei de măsline și cu crenguțe de rozmarin.

Sos de unt cu lămâie
Un adaos excelent la pieptul de pui simplu la grătar. Tot ce trebuie să faci este să topești puțin unt, să adăugați câteva linguri de zeamă de lămâie și să presari niște piper negru.

Confit de lămâie

  • Taie patru lămâi pe jumătate și tapetează fundul borcanului cu sare de mare. Introduce câte o jumătate de lămâie îndesând și adaugă mai multe sare de mare între jumătăți.
  • Ai grijă să acoperi și stratul final cu sare de mare.
  • După două săptămâni, îndepărtează lămâile și folosește un cuțit/ustensilă de decojit pentru a decoji pielea, care este singura parte pe care o vei folosi.
  • Acoperă cojile de lămâie cu puțină apă și dă la fiert timp de 30 de secunde. Taie cojile la dimensiunea dorită.

Articole similare

Cărți de bucate, Cunoștințe culinare
Pui cu legume și multe altele
Cunoștințe culinare, Enciclopedia
Radicchio sau cicoarea roșie
Cunoștințe culinare, Enciclopedia
Sfecla mangold
×
[ivory-search id="2323" title="Default Search Form"]
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.