Rozmarinul

Rozmarinul

Citește mai multe pe Wikipedia

Citește mai multe pe The Aromatherapy Encyclopedia, Carol Schiller and David Schiller

Citește mai multe pe Science Direct

Share

Cunoștințe culinare, Enciclopedia

Denumire botanică: Rosmarinus officinalis Familie: Lamiaceae

Ierburile culinare sunt prietenele tale, așa că să nu-ți fie teamă să te joci în bucătărie cu diverse amestecuri de ierburi și condimente. Rozmarinul este o plantă aromatică care este folosită cu generozitate în bucătăria mediteraneeană. Aceasta imprimă oricărui preparat o savoare erbacee, de la mâncăruri cu carne de pui și de miel, până la legume sotate, risotto și multe altele. Denumirea de rozmarin este derivată din cuvântul latinesc rosmarinus, care înseamnă „negura mării”. Rozmarinul face parte din familia mentei, împreună cu busuiocul, lavanda, oregano și altele. În aromaterapie, rozmarinul este utilizat pentru proprietățile sale de îmbunătățire a circulației și întărire a clarității mentale, vigilenței/agerimii și memoriei. Este, de asemenea, cunoscut ca un antibacterian, antifungic, antiinflamator și chiar ca un antioxidant. Și mai interesant, acidul rosmarinic, o substanță fitochimică activă cu acțiune majoră existentă în rozmarin, are efecte de protecție asupra metabolismului glucozei și lipidelor.

Rozmarinul este sărac în toxine și previne oxidarea grăsimilor. Într-o marinată, rozmarinul ajută la protejarea uleiurilor instabile din carne, iar atunci când este utilizat în sote-uri, menține uleiurile delicate pentru o perioadă mai lungă de timp.

Lată câteva modalități prin care poți folosi rozmarinul în bucătărie

  • Pentru a obține o infuzie delicioasă, în timp ce preparatul este în cuptor, introdu crenguțe proaspete de rozmarin în carnea de pui, împreună cu câteva sferturi de lămâie.
  • Folosește rozmarin în compoziția unui gem de coacăze negre, cu care marinezi carnea de pui.
  • Prepară o sare cu aromă de rozmarin și presar-o pe diverse feluri de mâncare, ca și condiment suplimentar.


Pentru a prepara rozmarin uscat de la zero în mai puțin de o oră, începe cu o mână sau două de rozmarin verde. Încălzește în prealabil cuptorul la 200°C. Asigură-te că speli bine crenguțele și lasă-le să se usuce pe un prosop de bucătărie. Apoi, scoate frunzele de pe tulpină și așază-le într-o tavă. Rozmarinul se introduce la cuptor și se usucă timp de 45 de minute, amestecând frunzele ocazional. După ce va fi gata, le poți păstra într-un borcan de sticlă etanș timp de câteva luni.

Related Articles​

×
[ivory-search id="2323" title="Default Search Form"]
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora.