Învinge inflamația cu turmericul
O rădăcină eficace în bucătărie
Denumire botanică: Curcuma longa
Familie: Zingiberaceae
Turmericul (Curcuma longa) este unul dintre cele mai puternice condimente antiinflamatorii din jurul nostru. Provine de la planta de curcuma, iar rădăcina sa este utilizată pe scară largă în preparate culinare și ceaiuri. Rădăcina de curcuma prezintă o culoare galben-portocaliu închis atribuită conținutului său ridicat de carotenoizi și ne este cunoscută în mod tradițional drept „șofran indian”.
Turmericul reprezintă un element cheie al medicinei ayurvedice și chinezești în tratarea inflamațiilor. Într-o serie întreagă de studii, curcumina, substanța fitochimică activă prezentă în curcuma, s-a dovedit a fi comparabilă cu efectul unor medicamente precum hidrocortizonul și ibuprofenul. Curcumina nu prezintă efecte secundare. Din această cauză, curcumina a fost utilizată în studii clinice pentru tratarea artritei reumatoide. S-a constatat faptul că o cantitate de 400 de miligrame de curcumină este comparabilă cu o cantitate de 100 de miligrame de fenilbutazonă, un medicament utilizat în mod uzual în artrita reumatoidă. Efectul antioxidant al curcuminei protejează, de asemenea, celulele sănătoase de o deteriorare oxidativă care poate duce la boli și care, conform cercetărilor, ar putea ajuta organismul în distrugerea celulelor canceroase mutante și inhibarea creșterii tumorilor.
Turmericul poate fi cumpărat sub formă de pulbere măcinată, deși rădăcina poate fi folosită la fel ca și ghimbirul. Turmericul poate fi inclus într-un condiment pentru pui, adăugată la preparatele cu orez și consumată sub formă de ceai cu arome complementare precum ghimbir, scorțișoară și piper negru.
Related Articles
Pui prăjit la tigaie cu cartofi și merișoare